Настани

 • ИПС Алумни - Регионална конференција во Скопје

  Од 11 до 13 април 2013 година, во Скопје се одржа третата ИПС Алумни - Регионална конференција под наслов „Наследството од ИПС во фокус: Преку активизам на здруженијата на меѓународната парламентарна стипендија до поголемо учество во политичкиот и општествениот живот во татковината“. На конференцијата организирана од страна на Здружението за...

 • Избор на стипендисти за ИПС програмата 2013

  На 1. и 2. октомври 2012 год. во Скопје престојува ИПС изборната комисија. Освен годишните средби со македонските политички претставници, комисијата на 2. октомври ги избира ИПС стипендистите кои во 2013 год. ќе бидат на пракса во биро на еден член на германскиот Бундестаг. Ден претходно комисијата со поддршка на ИПС здружението ја преставува ИПС...

 • Нова стипендиска програма за арапските земји

  За прв пат во неговата историја, Германскиот  Бундестаг, на 10. септември 2012 година прими избрана група од млади, ангажирани мажи и жени од арапскиот свет, за да им овозможи увид во парламентарниот систем и работата на најважниот германски уставен орган, во рамките на сеопфатна четиринеделна стипендирана програма. 24 стипендистки и...

  Понеделник, 10 Септември 2012 повеќе
 • ИПС колоквиум 2012

  Секоја година се одржува ИПС колоквиумот на кој учествуваат поранешни ИПС стипендисти од алумни здруженијата во своите земји. Од 24. до 26. мај 2012 год. Симона Сарделиќ од Македонија присуствување на средбата во Берлин. Темата беше кои алатки за комунијација (фејсбук, е-пошта, неформални редовни средби) се најдобри за работата на алумни...

 • Средба со германски ученици

  ИПС здружението подготви еднодневна програма на 14. мај 2012 год. за германските ученици. Германските ученици ги сретнаа своите соученици од германската паралелка од македонската гимназија „Јосип Броз Тито“. Учениците од двете земји дискутираа за своите училишни системи. На крај гостите ја имаа можноста да ги посетат знаменитостите во Скопје. ...

 • Вечера со група пратеници

  На 31. октомври 2011 год. ИПС здруженитето се сретна со делегација на германски пратеници во Скопје. Членови на делегацијата беа: г-дин Вајс (ЦДУ/ЦСУ), г-ѓа Цапф (СПД), г-дин Нескович (Линке) и г-ѓа Бек (Зелените). Се зборуваше за кариерата на ИПС алумните по враќањето во Македонија и за нивните предизвици и шанси на македонскиот пазар на...